Tresoar, Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum, Ljouwert Dr G.A. Wumkes - Stads- en dorpskroniek van Friesland

Voer een jaar in (tussen 1700 en 1900):

en/of zoekterm (min. 4 tekens!):
(meerdere zoektermen scheiden met spatie, b.v.: Sneek Dokkum)

 

of zoek op datum: Dag: Maand:
Home

1701
2 juniSybe Gerrits wonende in het Ronde Broeck koopt voor 220 car. gl. 2/10 van een zathe lands, genaamd Het ongemaekte Bedde te Spanga van Harmen Willems in de heerlijkheid Kuinre en Jan Jansen Everts Pijl op Spangerdijk.
1704
2 juniVerschenen bij I. Horreus te Franeker: Joh. Creyghton, De zendbrieven van den II. Johannes en Jacobus ontledet en schriftmatig verklaard.
1728
2 juniJhr. T. P. v. Eminga resideert te Goutum.
1737
2 juniCand. C. Kutsch doet zijn intree te Oude en Nijehaske met Ps. 122:8, 9 en neemt 20 Oct. 1743 afscheid naar Makkum met l Thess. 4:1.
1742
2 juniJ. P. A. v. Plettenbergh benoemd tot ritmr. in plaats van D. S. van Grovestins.
1759
2 juniDe kerkvoogden van Beetgum hebben het kerkhof laten vloeren.
1766
2 juniBoelgoed ten sterfhuize van wijlen ds. R. Meilsma te Hijlaard. Aanbesteed het afbreken van de toren te Ferwoude, sampt het schoonmaken van de steen van dien. Prof. H. Cannegieter treedt weer op als rector-magn., wat herdacht wordt in carmina van de studenten: P. v. Dorp, Toussaint Woordhouder, A. J. Conradi, H. J. Roosen en door den rector der Lat. school te Harlingen J. Terpstra. P. O. van Hemessen, J. Ruardi, E. Wassenbergh, B. v. d. Meij, A. Camphuijsen, P. Dreux, E. J. B. Schonck (herderszang van Coridon en Melibe), Casp. Lyffmann, verschenen bij W. Coulon te Franeker.
1781
2 juniTe koop bij den organist te IJlst een steertstuk met één regel clavier met 4 octaven. Prof. Ratelband te Franeker draagt het rectoraat over aan Prof. H. Cannegieter overliet lezen en naarstig onderzoek der apocryfe boeken als nuttig en noodzakelijk voor de Christenen.
1790
2 juniVerschenen bij H. L. v. Buma te Sneek: Verdediging van de magistraat en kerkeraad der stad Sloten tegen het bericht van M. Meiners ageerende als predikant te IJlst. 3 Aanbesteed het bouwen van een houten spitsen toren te Rottevalle.
1795
2 juniGroote vechtpartij te Oldeboorn in de herberg van Gatze Martens, waar jongvolk de carmagnole zong, ten spijt van vele Zwitsers, die er gewapend op instormden. De hovenier van Lycklamahuis speelde er een groote rol in.
1802
2 juniIn de schouwburg op de Breedstraat te Leeuwarden wordt ter gelegenheid van het vredefeest door de Nederduitsche tooneelisten vertoond Loon der Waarheid of de Gesluierde Vrouw, tooneelstuk van Kotzebue, besloten met een lofzang op den vrede, met vol orchest en zangstemmen. Verschenen bij P. Wiarda te Leeuwarden: Een kunstig gedrukt vers op den vreede.
1810
2 juniDe floreenplichtigen van Ferwerd stemmen 2 gecommitteerden tot slatting van de Elinga- of Burmaniavaart, loopende van den Heereweg, voorbij Jousma-State tot aan den hoek van de Marrumervaart.
1821
2 juniGroot vocaal concert in de schouwburg, Ruiterskwartier, te Leeuwarden, door de Rubinsteins uit Lemberg in Gallicie, voorafgegaan door tours d'adresse en mechanische vermakelijkheden van D. L. Bamberg, mechanicus te Amsterdam.
1822
2 juniHet orgel in de kerk te Nijwier in 1818 gemaakt door J. A. Hillebrands en hersteld door Lohman & Zonen te Groningen, weer in gebruik genomen.
1828
2 juniOpening der stoomvaart tusschen Amsterdam en Harlingen, vracht: paviljoen ƒ9, groote kajuit ƒ6, voorkajuit ƒ2.50.
1832
2 juniBoelgoed op Ringia-State te Blessum van goederen afkomstig van de afbraak dezer huizinge.
1843
2 juniTerpaarde van de Oosterender terp niet meer verkrijgbaar. Overleden David Flud van Giffen, emer. predikant te Heerenveen.
1846
2 juniDe aardappelziekte vertoont zich te Berlikum, Menaldum en Dronrijp.
1847
2 juniAanbesteed het afbreken van het bovengedeelte van den toren te Marssum en het wederopbouwen daarvan met een spits.
1848
2 juniVerschenen bij F. Holtkamp te Sneek: I. Verklaring van 't grootsche gebod Gods, behelzende de pligt van alle menschen en wie zijn plicht verzuimt, met vele redenen uit het Nieuwe Testament aangewezen, door Obbe Johannes Smid. leeraar der gemeente te Balk, die Doopsgezinden of Oude Vriezen genoemd worden, 192 pag. II. Verslag aan het kerkelijk publiek van de vergadering van eenige predikanten van verschillende kerkgenootschappen in Friesland, gehouden te Leeuwarden 19 Mei 1848.
1849
2 juniVerkoop van den toren te Akkerwoude, opgetrokken uit oude Friezen, tufsteen en andere steensoorten. Verschenen bij A. Schaafsma te Dokkum: Belangrijke berigten uit Pella of 2e brief van Sjoerd Aukes Sipma aan de ingezetenen van Bornwerd.
1857
2 juniOverleden te 's-Gravenhage Mr. Albardus Deketh (geb. 4 Oct. 1796) advocaat-generaal bij den Hoogen Raad, beoefenaar der Friesche geschiedenis, taal en letterkunde.
1860
2 juniFloreenplichtigen van Britsum delibereeren over het stichten van een kerkorgel.
1874
2 juniEerste steen gelegd van de nieuwe Herv. kerk te Terhorne, die hoofdzakelijk door de milde giften van het echtpaar W. H. Lycklama à Nijeholt is tot stand gekomen.
1878
2 juniAfgraving van de terp te Almenum.
1881
2 juniKoetsier Agema te Oranjewoud, wiens proces daarna een groot gerucht heeft gemaakt door de bemoeienis van het Friesch Volksblad, is veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf en ƒ 50 boete. De echtelieden H. Kroodsma en S. Hoekstra te Warga, die hun 60-jarig huwelijksfeest vieren, geven aan de Herv. gemeente aldaar een zilveren doopvont ten geschenke.
1882
2 juniGeveild de in 1860 gebouwde rogmolen De Goede Verwachting aan de Dille onder Oosterwierum.
1883
2 juniAanbesteed de verbouw der O.L. school te Dedgum.
1886
2 juniBij R. P. Zijlstra op 'e Jouwer is útkomd: Nei de Stoarm, rym en ûnrym ten Pieter Jelles. Opstel in N.A.: Wat men zag en hoorde bij het droogmalen van Tjonger en Engelenvaart.
1888
2 juniIn één week te Harlingen aangevoerd: 10.000 stuks haring, 4600 stuks schelvisch, 3180 roggen en 18.800 pond kleine schol.
1893
2 juniAanbesteed het bouwen van een Geref. kerk te Franeker op het terrein der oude.
1899
2 juniDe eerste maaiers bieden op de Wirdumerdijk te Leeuwarden hun diensten aan.